Koning Willem-Alexander van Nederland viert 40 jaar vliegervaring: nog steeds actief bij KLM

Deze week markeert een bijzonder moment voor koning Willem-Alexander, die zijn 40-jarig jubileum als piloot viert. De 58-jarige monarch behaalde zijn vliegbrevet op 2 juli 1985 en deelt nu foto’s van zijn eerste solovlucht samen met zijn vader, prins Claus, evenals beelden vanuit de cockpit

Koning Willem-Alexander is 40 jaar piloot en viert dat met foto uit de cockpit, samen met gezagvoerder Jeroen de Heer. 1 juli 2025. © RVD

Regelmatige vluchten onder pseudoniem

Het Nederlandse staatshoofd blijft actief als piloot en vliegt twee tot drie keer per maand op Boeing 737-toestellen van KLM. Passagiers kunnen dus onwetend gevlogen worden door hun eigen koning, die in de cockpit plaatsneemt onder de pseudoniemen ‘Alex Kingma’ of ‘Alexander van Buren’.

De koning staat momenteel voor een belangrijke overgangsperiode in zijn vliegcarrière. Zijn huidige licentie geldt voor de Boeing 737, maar KLM plant deze vliegtuigen tegen 2030 te vervangen door Airbus-toestellen. Deze omscholing heeft gevolgen voor Willem-Alexander: hij zal niet langer het regeringstoestel PH-GOV mogen besturen, dat hij regelmatig gebruikt voor staatsbezoeken.

Uitdagingen van het onopgemerkt blijven

Het discrete vliegen wordt steeds moeilijker voor de koning. Sinds KLM in 2018 de traditionele pilotenpet afschafte, kan hij zich minder goed verschuilen. “Onder mijn pet kon ik schuilen, dat was een prachtige manier om onopgemerkt door Schiphol te komen,” verklaarde hij in de podcast ‘Door de ogen van de koning’. Tegenwoordig accepteert hij dat mensen foto’s maken met hun telefoon tijdens zijn passages door de luchthaven.

Precies 40 jaar geleden ontving Koning Willem-Alexander zijn vliegbrevet. © RVD / Koninklijk Huis

Vliegen als persoonlijke passie

Voor Willem-Alexander vormt het vliegen meer dan alleen een bijbaan – het is een essentiële persoonlijke uitlaatklep. Hij benadrukt dat hoewel zijn vliegactiviteiten niet cruciaal zijn voor het koninkrijk, ze wel van groot persoonlijk belang zijn. “De verantwoordelijkheid voor een vliegtuig vol passagiers vereist complete concentratie,” legt hij uit. “Daardoor kun je alles afzetten en ontstaat er een prettige samenwerking met de bemanning.”

Zijn vliegervaring strekt zich uit over verschillende continenten. Als student werkte hij als vrijwilliger voor Amref Flying Doctors en de Kenya Wildlife Service. Sinds 2001 bezit hij ook een commerciële vlieglicentie.

Koning Willem-Alexander, toen nog Prins, aan boord van een sportvliegtuigje met zijn vader Prins Claus. 2 juli 1985. © RVD / Koninklijk Huis

Toekomstplannen

De koning toont geen tekenen van stoppen met vliegen. Tijdens een recent staatsbezoek aan Kenia bevestigde hij zijn plannen om door te gaan tot zijn 65ste verjaardag, wanneer zijn ATPL-brevet (Airline Transport Pilot License) afloopt. “Ik blijf vliegen zolang ik kan, het mag, ik gezond ben en plezier erin heb,” aldus Willem-Alexander.

Koning Willem-Alexander voor een Boeing 737 van KLM. © RVD / Koninklijk Huis

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!