
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vrijdag besloten dat Jeroen Rietbergen (54) niet wordt vervolgd voor de verkrachting van zangeres Nienke Wijnhoven. Deze uitspraak volgt nadat het Openbaar Ministerie de zaak in mei vorig jaar had geseponeerd vanwege onvoldoende bewijs, een beslissing waar Wijnhoven tegen in beroep ging.
De beschuldigingen tegen Rietbergen dateren van zijn tijd als bandleider bij ‘The Voice of Holland’, waar hij zich volgens Wijnhoven zou hebben vergrepen aan haar tijdens de opnames. Wijnhoven besloot haar verhaal openbaar te maken na de onthullingen in het YouTube-programma ‘Boos’ over seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen het programma.
Teleurstelling bij aangever
Advocaat Sébas Diekstra, die Wijnhoven vertegenwoordigt, noemt de uitkomst teleurstellend. Hij benadrukt dat zijn cliënte als enige daadwerkelijk aangifte deed in een periode waarin dat verre van vanzelfsprekend was. “Zij wist dat het juridisch een moeilijke weg zou worden na zoveel jaar, maar koos er toch voor haar verhaal te doen,” aldus Diekstra. Hij voegt toe dat Wijnhoven trots is dat ze haar stem heeft laten horen, zowel voor zichzelf als in de hoop anderen te helpen.
Rietbergen erkende eerder grensoverschrijdend gedrag
In januari 2022 gaf Rietbergen openlijk toe dat hij relaties van seksuele aard had onderhouden met vrouwen betrokken bij ‘The Voice of Holland’ en seksueel getinte berichten had uitgewisseld. Hij noemde zijn gedrag destijds “ontoelaatbaar” en meldde in therapie te zijn geweest. Deze bekentenis leidde ertoe dat Linda de Mol hun relatie verbrak, hoewel het koppel inmiddels weer samen is.
Reacties op de uitspraak
Wout Morra, Rietbergens advocaat, spreekt tegenover De Telegraaf van “gerechtigheid”. Hij stelt dat er een groot verschil bestond tussen wat de aangeefster publiekelijk vertelde en de werkelijkheid zoals die uit het onderzoek naar voren kwam. Volgens Morra is Rietbergen ten onrechte beschuldigd.
Ook Linda de Mol heeft gereageerd op de uitspraak. Ze verklaart dat ze achter Rietbergen is blijven staan op basis van feiten uit het dossier en zaken waarvan ze wist dat ze niet klopten. “Er is een groot verschil tussen grensoverschrijdend gedrag en een zedendelict,” benadrukt ze. “Als je het eerste toegeeft en daar openlijk excuses voor aanbiedt, betekent dat niet automatisch dat je het tweede ook gedaan hebt.”
De Mol hoopt dat deze zaak, die volgens haar is ontstaan in een live televisie-uitzending en alle betrokkenen een loodzware tijd heeft bezorgd, nu kan worden afgesloten.
Andere The Voice-zaken nog lopende
Terwijl Rietbergens zaak is afgesloten, lopen er nog andere juridische procedures. Ex-jurylid Ali B kreeg een celstraf van twee jaar opgelegd voor zedenfeiten, maar ging in hoger beroep. Deze zaak betreft twee verkrachtingen en twee aanrandingen die losstaan van ‘The Voice of Holland’.
Twee aangiftes tegen regisseur Martijn N. werden geseponeerd, en ook de zaak tegen oud-coach Marco Borsato in verband met het programma ging niet door. Tegen Borsato loopt echter nog wel een andere zaak die geen verband houdt met het programma.