De zonnecrème uit de populaire RayLee-lijn van Astrid Coppens biedt lang niet de bescherming die het belooft. Dat stelt Testkoop na een recente labotest van het product RayDefense SPF50 tinted. Hoewel het etiket een beschermingsfactor 50 belooft, haalde de zonnecrème in de test maximaal factor 20, en zelfs maar 15 bij een eerste meting. Dit is zeer teleurstellend, zeker voor een product van 59 euro voor amper 20 ml.

Astrid Coppens (Astrid Nuyens) werd bij het grote publiek bekend als ‘Astrid Bryan’ door televisieprogramma’s als ‘Vlaamse Hollywoodvrouwen’ en ‘Astrid in Wonderland’. De voorbije jaren is ze actief als ondernemer in de mode- en beautysector. Eerder dit jaar lanceerde ze haar zonnebrandlijn RayLee, in samenwerking met het Belgische cosmeticabedrijf Nomige.
Via sociale media benadrukte ze meermaals het belang van goede zonbescherming, en promootte ze haar crèmes en zonnepoeder als producten met SPF50, de hoogste gangbare bescherming tegen schadelijke UVB-stralen.
Verontrustendende resultaten na test door Testaankoop: ‘Maximum SPF 20’
Testaankoop kocht de RayDefense SPF tinted aan en liet het product testen in een erkend laboratorium. De resultaten bleken verontrustend. Bij de eerste meting, uitgevoerd volgens de HDRS-methode, haalde de zonnecrème slechts een beschermingsfactor van SPF15. Een tweede test volgens de klassieke ISO-normen leverde weliswaar een iets betere score op, maar die bleef beperkt tot SPF20: nog steeds ver onder de beloofde factor 50. Bovendien bleek ook de bescherming tegen UVA-straling, die een rol speelt bij huidveroudering en een verhoogd risico op huidkanker, onvoldoende.
Testaankoop vindt het onaanvaardbaar dat een product met zo’n prijskaartje niet doet wat het belooft. ‘Waar Astrid Coppens absoluut gelijk in heeft, is dat zonnecrème essentieel is voor huidbescherming’, zegt woordvoerder Laura Clays. ‘Maar dan moet het product natuurlijk ook effectief zijn. Voor 59 euro voor een flesje van 20 ml mag je verwachten dat het werkt.’
Testaankoop heeft de firma achter het product, Nomige uit Gent, op de hoogte gebracht van de verkregen testresultaten. Die verdedigt het product, maar de organisatie blijft bij haar bevindingen. ‘Onze testen zijn wetenschappelijk onderbouwd en herhaalbaar’, aldus Clays. ‘We adviseren consumenten dan ook om dit product niet te gebruiken, en te kiezen voor een alternatief dat wél voldoende bescherming biedt.’